מהו תפקידה של אחות מתאמת סרטן ריאה?
מוזמנות ומוזמנים להאזין לשיחה מרתקת עם חיבה רכס, אחות מתאמת סרטן ריאה במרכז הרפואי דוידוף, בלינסון ושירה סתר, אחות מתאמת סרטן ריאה מבית החולים רמב"ם. נלמד על תפקידה של האחות המתאמת סרטן ריאה, מהם תחומי האחריות שלה וכיצד היא משתלבת בעבודת הצוות ביחידה לסרטן ריאה בבתי החולים. נשמע על הטיפולים החדשים שנכנסו לשימוש בסרטן ריאה בעשור האחרון ושיפרו מאוד את האורך ואיכות החיים של המטופלים.
משך האזנה: 14:27 תאריך עדכון: 25/9/2024
תמלול ההסכת:
שירה סתר: שלום, שמי שירה סתר ואני אחות מתאמת סרטן ריאה במרכז רפואי רמב"ם. איתי נמצאת כאן חיבה רכס, אחות מתאמת גידולי ריאה במרכז דוידוף בבית החולים בלינסון. שלום חיבה.
חיבה רכס : שלום שירה. אנחנו נפגשות כאן היום לרגל חודש המודעות לסרטן ריאה שמתקיים כל שנה בחודש נובמבר ובעצם אנחנו רוצים לתת מידע על תפקיד האחות המתאמת תחום סרטן ריאה. לא תמיד היה קיים בכלל התפקיד הזה. תקופה ארוכה, עד לפני כעשר שנים סרטן ריאה הייתה מחלה אחת עם טיפול אחד פחות או יותר, עם תוחלת חיים לא מאוד ארוכה והרופאים די הסתדרו בעצמם. לפני כעשר שנים התחיל מהפך מאוד משמעותי ונכנסו תרופות חדשות ביולוגיות, אימונותרפיה ואז הרופא פתאום לא יכול היה להסתדר לבד. היה עומס טיפולי מאוד מאוד כבד ואז התחילו למנות אחיות לתפקיד של מתאמת התחום, כאשר המטרה הייתה בעצם להדריך את החולים לקראת הטיפולים, לשפר את איכות החיים שלהם, לדאוג להפנות אותם לאנשי צוות אחרים וכך בעצם התחלנו את התפקיד הזה
שירה סתר: מעבר לכך יש עוד תפקידים נוספים שאנחנו המתאמות מבצעות וזה כמובן משתנה ממרכז למרכז, בין מרכזים קטנים ששמה לאו דווקא יש אחות מתאמת אלא אחיות בטיפול היום ובמרכזים הגדולים שזה דומה למרכזים שאנחנו עובדות בהם, יש את התפקיד הזה. כאשר המשותף לכולם פחות או יותר, זה בעצם לקבל את המטופל, להדריך אותו, להסביר לו על הסביבה החדשה שהוא נמצא בה ולסייע לו להסתגל לתהליך שהוא נכנס אליו.
חיבה רכס : יש שלבים שונים במחלה ואני מרגישה שאחת הנקודות המאוד קריטיות שבו יש לי תפקיד, זה בפגישה הראשונה עם החולה כשהוא מגיע לרופא ונמסרת לו האבחנה. הרבה פעמים באותו יום החולה והמשפחה נכנסים אליי ואז אני מרגישה שיש לי כמה תפקידים מאוד מאוד חשובים. שזה קודם כל לעשות איזשהו סדר, לעשות איזשהו סדר במיליוני משימות של מטלות שהחולה והמשפחה צריכים להתחיל פתאום לבצע ולהיות אחראים להם ואז לעשות סדר ולהגיד מה חשוב, מה התפקיד שלכם, מה התפקיד שלנו ולראות גם בתוך המשפחה מי יכול לעשות כל דבר. הרבה פעמים בשלב הזה החולה הוא מאוד עמוס ברגשות והוא לא כל כך משתתף אז מאוד חשוב כשמגיעים לרופא אונקולוג, לבוא עם מישהו שמלווה.
שירה סתר: אני מסכימה שזה חשוב שגם יהיה מלווה שככה יבוא עם דף מסודר או יבקש איכשהו אחר כך את כל התמצית של הביקור הזה כי הביקור הזה הוא מאוד מאוד חשוב, ומאוד מאוד מכריע לפעמים באיך הטיפול יראה וכדי להגיע למצב שהמטופל רגוע יותר ושלם יותר עם הטיפול ובטוח יותר בזה שהוא מקבל את הטיפול, הוא צריך להבין כמה שיותר, לדעת למי הוא פונה ומתי, מי הגורמים שיכולים לסייע לו בתקופה הזאתי. לפעמים הדברים האלה נבנים בהדרגה. זה לא תמיד יהיה בביקור הראשון כי באמת כמו שציינת, הוא מאוד מאוד עמוס וגם רגשית הוא מאוד קשה. זה לא משהו שהוא קל לשני הצדדים ומאוד חשוב שיבוא מישהו מהמשפחה או חבר קרוב או אדם שאתה מאוד מאוד סומך עליו שהוא יוכל לסייע לך אחר כך לקחת את כל המידע הזה שמקבלים ולעבד אותו ולהשתמש בו בצורה נכונה כדי להקל על ההמשך של הטיפול.
חיבה רכס : יש נושא שאני חושבת שכל חולה סרטן ריאה, בוודאי כל חולה סרטן בכלל אבל במיוחד חולי סרטן ריאה שואלים את עצמם ברגעים האלו, כאילו עולה פחד האם אני אשרוד את זה, איזה מן חיים יהיו לי תחת המחלה ותחת הטיפולים, האם אני אסבול, האם יכאב לי. אני חושבת שהפחדים האלו הם לא תמיד מדוברים אבל בפגישה הראשונה אני מרגישה שיש לי תפקיד מאוד חשוב, לתת איזושהי הבנה שהפחדים האלו זה פחדים שהם קשורים לדימוי ציבורי שיש למחלת הסרטן, זה לא בהכרח מה שקורה בפועל בשטח. מהניסיון שלי אני גם יודעת שאנשים שמסוגלים, לא כולם מסוגלים לזה, אבל שמסוגלים להגיד אוקיי עכשיו אני מרגיש בסדר, היום אני בסדר, קמתי ואין לי תופעות, אני יכול ללכת לעבודה, אני יכול ללכת לטייל. אנשים שיכולים להסתכל על הרגע ולא לחיות במחשבות שלהם על העתיד והפחדים שלהם אז יותר קל להם. אני מנסה באמת גם להגיד לחולים כאילו תקום בבוקר, תראה אתה מרגיש טוב אז הכל בסדר, אז תלך עם היום שלך.
שירה סתר: אני חושבת שזה מאוד נכון מה שאת אומרת, לחבק ולחזק את החלקים החיוביים כי יש לנו המון המון דברים טובים שאנחנו יכולים לעזור בהם ולהציג למטופל ולמשפחה שבעצם נכון שאנחנו קיבלנו אבחנה מאוד מאוד קשה ומאוד מאוד מטרידה אבל יש המון דברים טובים והדברים הטובים האלה הם באמת המצב הנוכחי אם הוא טוב או המצב העתידי, כי אנחנו מקווים שהטיפול שיינתן ישפר את המצב גם אם זה מבחינת כאב, כי לפעמים יש מטופלים שמגיעים באמת מאוד כאובים וקוצר נשימה, עם בעיות קשות אחרות ואנחנו יודעות בתור האחיות לתת את ההפניות ולסייע בזה. הכוונה היא שבאמת המטופל ייצא מאיתנו, מהפגישה הזאת גם עם תוכנית ועם הפנייה לגורמים רלוונטיים.
חיבה רכס : מי למשל את מפנה אליהם בעיקר?
שירה סתר: בעיקר אם זה יהיה טיפול תומך אצלנו, לאזן את הכאב כי צריך להשתלט על הכאב הזה ולגרום למטופל לחזור לחיים כמה שיותר תקינים, להיות פעיל כמה שיותר. אם זה פיזיותרפיה כי לפעמים צריך לחזק שרירים או אם יש לנו בצקות לדוגמא. אם זה טיפול פסיכולוגי. בעיניי גולת הכותרת של הביקור צריכה להיות בסוף גם הפנייה לעובדת סוציאלית כי הן יודעות מאוד לסייע ולהפנות לגורמים שיכולים לתת גם סיוע כלכלי וגם תמיכה נפשית למטופלים. בנוסף גם לתזכר את המשפחה והמטופל שיש רופא משפחה בקהילה כיוון שהם בסוף, וגם השאיפה שלנו שהם יהיו בבית ולקבל את התמיכה והטיפול הנכון בקהילה ורופא המשפחה צריך להיות חלק מהתהליך הזה ולתת סיוע ומענה, אם זה במרשמים, אם זה בכל מיני טיפולים בתופעות לוואי שונות. כי אפשר לדבר איתנו ואנחנו נוכל לתת עצות אבל לפעמים העצה הזאת צריכה להיות מגובה במרשם ורופא המשפחה מאוד מאוד יכול לעזור בדברים האלה ומאוד יכול לסייע לקדם את התהליך הזה, את השיפור ואת הטיפול במחלה.
חיבה רכס : היום כ30 אחוז מחולי סרטן הריאה מקבלים טיפולים ביולוגיים, שזה בעצם טיפולים פומיים בכדורים שמקבלים אותם בבית ואז זה בעצם לא חולה שמגיע לבית חולים נגיד כל שלושה שבועות כמו שחולים שמקבלים כימותרפיה ואנחנו לא רואים אותם לפעמים תקופות ארוכות. אני חושבת שזה נושא שמעמיד בפנינו אתגרים מאוד משמעותיים ורציתי ככה קצת לשאול אותך איך את מתמודדת עם הנושא הזה של החולה שהוא נמצא בבית ושבכל זאת יכולים לקרות לו כל מיני דברים לאורך הדרך..
שירה סתר: הדבר האידיאלי הוא שהמטופל הולך לבית שלו, חי את חייו ולוקח טבליה ומקבל את הטיפול ובשאיפה שזה יהיה במינימום תופעות לוואי. אבל כיוון שאנחנו יודעות שזה לאו דווקא, זה מאתגר, וחלק מהעניין והעבודה בתפקיד היא באמת לבצע את המעקב הזה. גם להדריך נכון הפעם הראשונה כאשר אנחנו יודעות מה הטיפול ואנחנו יכולות להדריך לטיפול הביולוגי בכדורים או לפעמים גם לכימותרפיה בכדורים, גם זאת אופציה, ולהסביר מתי הבדיקות דם, איזה בדיקות דם, איך לתקשר איתנו כדי שאנחנו נוכל לראות את הבדיקות האלה בזמן נכון ומה עושים במידה ומתפתחת איזושהי תופעת לוואי שיכולה להיות סתם לא נעימה ואנחנו יודעות לעזור, או לפעמים תופעה שיכולה להיות דגל אדום ואנחנו צריכים לדעת עליה כמה שיותר מהר כדי לתת טיפול. כמו כל דבר, כשבעיה היא קטנה הפתרון הוא פשוט, כשהבעיה גדלה קצת יותר קשה לנו ולכן נורא חשובה ההדרכה הזאת והמעקב הזה. גם זה נותן למטופלים את הבטחון שיש מישהו שיודע מה קורה איתם גם כשהם בבית.
חיבה רכס : עוד נושא שהוא חשוב שלפחות במקומות שיש אחיות מתאמות החולים מאוד רגילים לפנות אליהן בדברים שונים שמתרחשים איתם, כולל מה שאני נתקלת הרבה במצבי חירום. מצבי חירום באונקולוגיה יכולים להיות כל מיני, יכול להיות חום, יכול להיות פתאום מישהו יש פרכוסים בבית, התכווצויות, דימום, כאבי בטן נורא חזקים. אחד המסרים שלי לחולים זה שכשיש איזשהו מצב שהוא חריג אז עדיף ללכת למיון אפילו פעם אחת מיותר מאשר לפספס פעם אחת שבאמת יש איזושהי תופעה שהיא חריגה. אני חושבת שאחות מתאמת היא כתובת טובה להתייעץ איתה בקשר למצבים האלו, אבל אם לא משיגים אותה, צריך לזכור שיש עוד כמה אינסטנציות בדרך כגון רופא משפחה, כגון מיון אונקולוגי, כגון מיון רגיל ועדיף לא לחכות בבית. אם יש שאלה אז אין שאלה. לא לפספס מצבים שיכולים מאוד להחמיר.
שירה סתר: אנחנו כמתאמות זה גם משהו שהתפתח, אבולוציה גם אצלנו שאנחנו כבר מספר אחיות במספר מרכזי שונים בארץ ואנחנו מתקשרות בנינו, אם זה בווטסאפ, אם זה בכנסים שונים ואנחנו מעבירות בנינו המון מידע, חולקות בעיות ופתרונות שאנחנו כל הזמן לומדות. זה תהליך שגם אנחנו כל הזמן לומדות יחד עם המטופלים כי יש המון בעיות חדשות שאנחנו צריכות למצוא את הפתרון יחד עם הרופאים ולפעמים השיתוף הזה הוא מאוד מאוד טוב.
חיבה רכס : לדעתי מה שהיום חסר ומה שאני שומעת שמשרד הבריאות הולך לקראתו זה הנושא של הגדרת תפקיד של האחות המתאמת כי אין הגדרה פורמלית כזאת במשרד הבריאות, וגם הגדרה של אחריות ושל סמכויות וזה נראה לי שזה מגיע לחולי סרטן ריאה שתהיה להם האחות הכי טובה שיכול להיות.
שירה סתר: אני גם חושבת שלא בטוח יודעים מה מהות התפקיד עד הסוף ואני חושבת אולי שווה לתת כמה מילים על מה באמת מעבר למענה טלפוני והדרכת מטופלים והפניות לגורמים שונים, יש גם את העניין של הליווי והתמיכה האישית ורגשית ונוצרים קשרים מאוד חמים ואני חושבת שהם מאוד מאוד תורמים לתהליך של הטיפול. בנוסף, את מדברת על העניין של המקצועיות, אנחנו באמת יודעות המון בתחום מאוד ספציפי. אם זה על המחקרים החדשים ביותר והתרופות החדשות ביותר שחלקן בשלבים שונים. אם זה הטיפולים ומשלבים השונים, גם הכימותרפיות עם האימונותרפיה, גם הטיפולים הביולוגיים. מעבר לזה יש את העניין של הטיפול הבסיסי של אחות שהוא תמיד היה ונשאר, של סימנים כמו לחץ דם, למדוד לחץ דם וחום ואומדן של כאבים ובעיות אחרות פשוטות וחשובות לפתרון.
חיבה רכס : נראה לי שהיום יש בשורה מאוד אופטימית לחולי סרטן ריאה. אני רואה את זה בשטח מאז שהתחלתי את התפקיד שלי לפני 10 שנים וההתלהבות שלי מהעבודה היא בגלל שכל הזמן יש פיתוחים נוספים ותוחלת החיים שלחולי סרטן ריאה הולכת וגדלה והרבה חולים אנחנו היום מצליחים גם להבריא אותם, הם נרפאים מהמחלה וזה משהו שבאמת לפני 10 שנים בקושי אפשר היה לדבר עליו. אז עם הבשורה האופטימית הזאת, אני ממש אשמח ככה לסיים את השיחה.